startbijeenkomst...
Meer dan een jaar is er gewerkt aan een Limburgse vertaling van "Die Dreigroschenoper" van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Op woensdag 27 oktober organiseert Bibliorura in samenwerking met het "Drie Sjtuver kollektief" de presentatie van deze vertaling.
Tijdens deze avond, die om 19.30 uur begint en duurt tot 21.00 uur, zullen het werk van Brecht en Weill centraal staan. Oud wethouder van cultuur in Roermond, Brecht liefhebber en kenner Lodewijk Imkamp zal een inleiding verzorgen over het werk van Bertolt Brecht. Ludy Rours, concertpianist en oud directeur van de muziekschool in Tegelen, zal u meer inzicht geven in de genialiteit van de componist Kurt Weill.
Natuurlijk wordt er ook stil gestaan bij "De Drie Stuver Opera", de door Ton Custers in het Limburgse vertaalde versie van "Die Drei Groschenoper".
De avond zal worden gepresenteerd door de eerste streektaalfunctionaris van Limburg, Pierre Bakkes. De inleidingen zullen worden afgewisseld met een aantal liederen uit "De Drie Sjtuver" opera. Han Linssen, Resi Coumans en Maartje Heijckers zullen hierbij op piano begeleid worden door Ludy Rours. De presentatie, die gratis toegankelijk is, vindt plaats in de bibliotheek aan de Neerstraat in Roermond.
Han Linssen (zanger) en Angelique van Grimbergen (dirigente) lanceerden begin 2009 het idee om "Die Dreigoschenoper" te vertalen in het Limburgs.
"Die Dreigroschenoper" is een theaterwerk uit 1928 van de schrijver Bertolt Brecht en de componist Kurt Weill. Beiden hebben aan dit stuk een belangrijk deel van hun bekendheid te danken. Het stuk is gebaseerd op een opera uit 1728, "The Beggar�s Opera", waarvan John Gay de tekst had geschreven. Weills muziek staat in tegenstelling tot Brechts tekst geheel los van het oorspronkelijke stuk.
Die Dreigroschenoper is ondanks zijn titel geen echte opera, maar een toneelstuk met losse zangnummers, die door toneelspelers gezongen worden.�
Brecht geeft in dit werk af op de kloof tussen arm en rijk, de kleine burgermansmoraal, corruptie en de pogingen van mensen om naar het goede te streven. Misschien wel de bekendste zin uit de opera is: "Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral".